Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Pest vármegye értékei a Gesztenyés úton

Herceghalomba érkezett és a Polgármesteri Hivatal előtti területen megtekinthető az a vándorkiállítás, amelyben Pest vármegye értékeit népszerűsítik.

- A fazék csak a maga egészében fazék, a részeiben már haszontalan cserép. Ez a mondat tökéletesen összefoglalja mit értünk a nemzet és nemzeti közösség fogalma alatt – fogalmazott Csizmadia Zsuzsa a mintegy száz fotóból álló tárlat községbe érkezése kapcsán. „Mi foghat össze minket, ha nem a kulturális értékeink, éljünk akár a Kárpát-medencében itt Herceghalmon, akár Erélyben, vagy a Délvidéken”

A polgármester hangsúlyozta, hogy az április 17-én megnyíló Pest vármegye értékeit bemutató kiállítás egy lépcsőfok a község számára, hiszen terveik között szerepel az idei évben a helyi értéktár bizottság felállítása Herceghalomban.

Szabó István, a Pest vármegyei közgyűlés elnöke rámutatott, hogy aki megnézi ezt a már 88 települést megjárt kiállítást, nemcsak a megye történetét, múltját és közelmúltját ismerheti meg jobban, hanem erősíti a nemzeti kultúránkról szóló ismereteit, ezáltal pedig a helyi és a nemzeti identitását.

- Az értékeink bennünk, velünk és körülöttünk vannak! Minden közösségnek vannak értékei, csak meg kell keresni, fel kell ismerni és meg kell mutatni a többiek számára. Nagyon fontos, hogy számba vegyük és elmeséljük az értékeinket a következő generációnak. Örömmel hallottam, hogy Herceghalom is erre készül – fogalmazott Szabó István.

Már 277 darab érték van a Megyei Értéktárban, ami egy egészen különleges gyűjtemény a politikus szerint, tele épített és természeti értékkel.

„Javaslom alapítsák meg az értéktárukat és kezdjék feldolgozni az értékeiket, azok történeteivel együtt. Majd meséljék el és mutassák meg a gyermekeiknek, unokáiknak” – zárta gondolatait a Pest vármegyei közgyűlés elnöke.

 

Minden jog fenntartva © 2024 Herceghalom Község