Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Általános információk

Herceghalom Pest megye Fejér és Komárom megyével határos szélén, az M1-es autópálya 26. kilométerénél lévő kijáró, és a Budapest-Győr vasútvonal mellett, a Zsámbéki-medence délkeleti szélén fekszik.

Domborzata kellemes, változatos. A térségben uralkodó szél az északnyugati, második leggyakoribb szélirány a nyugati. A nyugati szelek szabad beáramlása a Bicskei- medence felől időnként erős szélrohamokat eredményez.

Az átlagos tengerszint feletti magasság 180 m.

Községünket két vízfolyás öleli körül: Békás-patak, mely keleten követi a faluhatárt és a Kígyós-patak, mely Háromrózsa felől észak-dél irányban halad. A falu közepén a Kígyós-patak paplaposi mellékága csörgedezik.

 Herceghalomra a múltban és részben ma is a nagyüzemi mezőgazdaság jellemző. Ennek, és a domborzati viszonyoknak megfelelően összefüggő szántóterületek, állattartó telepek jellemzik. Ezen összefüggő szántóterületeket gyakorta a patakokat kísérő gyep, nádas, fasorok és erdőfoltok szakítják meg.

Herceghalom kertvárosi jellegű beépítettsége, rendezett utcái, parkjai vonzó külsőt kölcsönöznek a falunak, míg  gesztenye fasorai ritka élménnyel ajándékozzák meg az ide látogatót.

Területe: 733,9 ha, belterülete:187,6 ha, lakosainak száma 2024. januárjában 2892 fő.

A munkavállalók zöme Budapestre jár dolgozni, de számottevő a helyben dolgozók száma is.

Minden jog fenntartva © 2024 Herceghalom Község