Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

KöszöntőMi jöhet még? – tehetjük fel magunkban joggal a kérdést. 2019-ben az önkormányzati választásokat követő néhány hónap – összesen négy – telt el a „normális” működés, az előző évek gyakorlata szerint. Aztán frissen választott polgármesterként helyt kellett állni először a pandémia miatt kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetben, ahol rendhagyó módon kellett az új kihívásoknak megfelelni, mindezek mellett végezni a szokásos feladatainkat az új helyzetnek megfelelően. Megtanulni, megszervezni a hatékony védekezést és segítséget nyújtani a 65 év felettieknek, az önként karanténba vonulóknak, emellett a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat minden feladatát ellátni.

Mindezt helyettes jegyzővel.

Csak köszönettel tartozom a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, akiknek a munkavégzésben nem volt lehetetlen. Közben szisztematikusan készültünk pályázatokra, projekteket készítettünk elő, a gazdasági stratégiát fogalmaztunk meg: döntöttünk rövid-, közép- és hosszútávú tervekről. Mindeközben igyekeztünk megfékezni a járványt helyi szinten, gondoskodtunk a rászorulókról, segítő kezet nyújtottunk a bajbajutottaknak. Nekikezdtünk a ciklus legnagyobb feladatának: örökségünk, a 2005-ös HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) mára már vállalhatatlanná vált egyes részeinek felülvizsgálatára, és tárgyalásos módszerrel történő módosításához. E ciklus projektelőkészítési szakasza lezárult, 2022-ben a megvalósítási szakaszba fordultunk, várjuk az uniós pályázatok, a Magyar Falu Program pályázatok eredményeit.

Aztán februárban kezdtük azt érezni, hogy újra tervezhetünk úgy, mint régen. Programokat, jövőt, életet. De jött február 24. Nehéz szavakba önteni érzéseinket, gondolatainkat. Nem is volt és nincs is erre idő. Azonnal csele kedni és tenni kellett. Tenni kellett azért, hogy elsődlegesen Szőlősgyula, testvértelepülésünk gondját-baját megpróbáljuk valamennyire enyhíteni. Majd tenni kellett azért, mert a hazánkba, Herceghalomba Ukrajnából érkező menekültek megsegítése volt a következő feladat. Itt szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik közülünk elindultak a határokra vagy a pályaudvarokra segíteni a háborúból menekülő embertársainknak, illetve ellátták őket. Ellátták őket szendvicsekkel, tolmácsolással, szállással, higiéniai termékekkel.

Ezzel párhuzamosan készülünk a meghirdetett programjainkra, várjuk a tavaszt. A Magyar Falu Program nyertes pályázata segítségével a Liget utcai játszóterünket bővítettük. Büszkék vagyunk arra, hogy a legjobb budapesti játszóterek között számontartott meseterek készítőjének játszóeszközeit tudhatjuk immár magunkénak. Meghirdettük a „Fogadj örökbe egy gesztenyefát” projektünket, mellyel szeretnénk elérni, hogy a Rózsai úti, új ültetésű gesztenyefák megfoganjanak, kellő gondoskodást kapjanak. A „Településfásítási programban” sikerrel szerepelt Herceghalom. Így 30 db kislevelű hársfát ültethettünk el a Széchenyi utcában, illetve a sportpálya környékén. Tehát meghirdetett programjainkat készítjük elő, várjuk a tavaszt, hisszük a jövőt és bízunk abban, hogy április 3-án Magyarország bölcsen dönt, mert nagy a tét. Végezetül, de nem utoljára kívánom minden herceghalomi polgárnak, hogy Húsvét közeledtével a feltámadásban mindenki élje meg az újjászületés élményét, lehetőségét!

Csizmadia Zsuzsanna
polgármester

Minden jog fenntartva © 2024 Herceghalom Község