Általános információk 

 

Herceghalom Pest megye Fejér és Komárom megyével határos szélén, az M1-es autópálya 26. kilométerénél lévő kijáró, és a Budapest-Győr vasútvonal mellett, a Zsámbéki-medence délkeleti szélén fekszik.


Domborzata kellemes, változatos. A térségben uralkodó szél az északnyugati, második leggyakoribb szélirány a nyugati. A nyugati szelek szabad beáramlása a Bicskei- medence felől időnként erős szélrohamokat eredményez.

 

Az átlagos tengerszint feletti magasság 180 m.
Községünket két vízfolyás öleli körül: Békás-patak, mely keleten követi a faluhatárt és a Kígyós-patak, mely Háromrózsa felől észak-dél irányban halad. A falu közepén a Kígyós-patak paplaposi mellékága csörgedezik.

 

Herceghalomra a múltban és részben mai is a nagyüzemi mezőgazdaság jellemző. Ennek és a domborzati viszonyoknak megfelelően összefüggő szántóterületek, állattartó telepek jellemzik. Ezen összefüggő szántóterületeket gyakorta a patakokat kísérő gyep, nádas, fasorok és erdőfoltok szakítják meg.
Herceghalom kertvárosi jellegű beépítettsége, rendezett utcái, parkjai vonzó külsőt kölcsönöznek a falunak, míg  gesztenye fasorai ritka élménnyel ajándékozzák meg az idelátogatót.

 

Területe:733,9 ha, belterülete:187,6 ha, lakosainak száma 2012.januárjában 2176 fő.

 

A munkavállalók zöme Budapestre jár dolgozni, de számottevő a helyben dolgozók száma is.

 

A településen működő kis és közepes vállalkozások nagyrészt szolgáltatásokat nyújtó cégek, de  van közöttük csomagolóanyagot gyártó üzem, kávépörkölő, s a lakóterület peremén, a kedvező közlekedési viszonyok miatt kereskedelmi, szállítmányozási cégek is megtelepedtek.

 

A következő oldalakon egy rövid történeti összefoglaló, illetve a településünkön található természeti és épített értékek bemutatása szándékunk szerint azon célt szolgálja, hogy a herceghalmiak minél többet tudjanak meg szűkebb hazájukról, a honlaplátogatók pedig megismerhessenek minket, és  kedvet kapjanak ellátogatni hozzánk. Meleg szívvel várunk mindenkit!

 
2012. február 21., kedd 15:30


Vissza